Dofinansowanie dla przedszkoli

Aż 85 procent dofinansowania można otrzymać w ramach Wielkopolskiego Regionalnego Program Operacyjnego 2014-2020 na tworzenie nowych miejsc wychowania przedszkolnego lub rozbudowę infrastruktury przedszkolnej.

Nabór do konkursu (poddziałania 8.1.1 edukacja przedszkolna) na „tworzenie nowych miejsc wychowania przedszkolnego w ośrodkach wychowania przedszkolnego, w istniejącej bazie oświatowej, innych budynkach gminnych, nowej bazie lokalowej, polegające na utworzeniu miejsca wychowania przedszkolnego (w tym dostosowanie pomieszczeń na miejsca wychowania przedszkolnego) i dofinansowaniu działalności bieżącej przez 12 miesięcy” rozpocznie się 3 marca i trwał będzie przez dwa tygodnie.

W ramach konkursu można realizować projekty:

– rozszerzenie oferty placówek przedszkolnych o zajęcia zwiększające szanse edukacyjne dzieci, tj. realizowane w celu wyrównywania stwierdzonych deficytów (np. zajęcia z logopedą, psychologiem, pedagogiem i terapeutą), a także w celu podnoszenia jakości edukacji przedszkolnej, w tym szkolenia/warsztaty dla rodziców/opiekunów dzieci (wyłącznie jako element projektu polegającego na tworzeniu nowych miejsc wychowania przedszkolnego),

– wsparcie w ramach kursów, studiów podyplomowych, podwyższenia kwalifikacji nauczycieli wychowania przedszkolnego w zakresie wykonywanej pracy (wyłącznie jako element projektu polegającego na tworzeniu nowych miejsc wychowania przedszkolnego).

Wnioski mogą składać wszystkie podmioty, z wyłączeniem osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej lub oświatowej. Finansowanie wynosi do 85 proc. kosztów, konieczne jest więc 15 proc. wkładu własnego.

Więcej informacji znaleźć można w Regulaminie konkursu 8.1.1

Na taki sam stopień dofinansowania mogą liczyć przedszkola, które zainwestują w „infrastrukturę wychowania przedszkolnego” poprzez:

– Adaptację, modernizację, przebudowę, rozbudowę oraz/lub wyposażenie i doposażenie (sprzęt i pomoce dydaktyczne służące realizacji zadań dydaktycznych) istniejących obiektów celem utworzenia nowych miejsc w przedszkolach lub innych formach edukacji przedszkolnej.

– Budowę i wyposażenie (sprzęt i pomoce dydaktyczne służące realizacji zadań dydaktycznych) nowych obiektów – tylko w uzasadnionych sytuacjach. Uzasadnienie wyjątków musi obejmować jasną argumentację danego zapotrzebowania na określonego typu infrastrukturę, analizę trendów demograficznych odpowiednich dla danego terytorium oraz analizę opcji wykazującą, że inne alternatywy (adaptacja lub modernizacja) nie są wykonalne. Warunkiem jest, by projekt inwestycyjny (9.3.1) był zintegrowany z projektem (8.1.1).

Wniosku do konkursu (poddziałanie 9.3.1 Inwestowanie w rozwój infrastruktury przedszkolnej) mogą składać: placówki wychowania przedszkolnego, jednostki samorządu terytorialnego, ich związki i stowarzyszenia oraz jednostki organizacyjne jednostek samorządu terytorialnego posiadające osobowość prawną i organizacje pozarządowe.

Termin naboru: od 1 do 31 marca 2017 r.

Więcej informacji w Regulaminie konkursu 9.3.1

W celu uzyskania szczegółowych informacji zapraszamy do kontaktu: fundacja.lida@wp.pl.