„Kultura i sztuka w przedszkolu”

W związku z otrzymaniem przez Fundację LIDA z Konina środków z samorządu Województwa Wielkopolskiego na realizację projektu „Kultura i sztuka w przedszkolu” serdecznie zapraszamy Państwa do wzięcia udziału w przedsięwzięciu.

Głównym celem projektu jest wspieranie rozwoju kompetencji kulturalnych dzieci w wieku przedszkolnym z tereny województwa Wielkopolskiego.

Cel ten zostanie osiągnięty poprzez realizację następujących celów szczegółowych:

• podniesienie poziomu wiedzy na temat kultury wśród dzieci przedszkolnych,
  • zdobycie praktycznych umiejętności w zakresie różnych dziedzin sztuk przez dzieci w wieku przedszkolnym,
  • popularyzacja wiedzy i kulturze i sztuce,
  • spotkania z lokalnymi nieprofesjonalnymi twórcami, organizacja warsztatów artystycznych dla dzieci w wieku przedszkolnym.

W ramach projektu zostaną zrealizowane następujące działania:

1. Przygotowanie programu przedsięwzięcia i konsultacje z Centrum Kultury i Sztuki w Koninie – działanie to będzie rozpoczynać projekt i pozwoli przygotować program  zgodnie z podstawą programową wychowania przedszkolnego pozwalające dzieciom rozwijać kompetencje kulturalne.
  2. Przygotowanie i prowadzenie dokumentacji projektu – przez cały okres realizacji projektu będzie prowadzona dokumentacja potwierdzająca realizację projektu tj. listy obecności, zdjęcia, filmy itp.
  3. Promocja i rekrutacja uczestników/czek projektu – odbędzie się na początku projektu tj. kwiecień 2016 r. i polegać będzie na opracowaniu i wysłaniu pism zapraszających do udziału w projekcie do wszystkich przedszkoli w mieście Konin. Opracowany zostanie regulamin rekrutacyjny zawierające kryteria oraz formularz zgłoszeniowy. Dodatkowo zostanie utworzona zakładka informacyjna o projekcie na stronie fundacji www.fundacjialida.pl zawierająca informacje o projekcie, działaniach, harmonogramie, finansowaniu i kryteriach rekrutacyjnych. Informacja o projekcie zostanie również zamieszczona na stronie internetowej miasta Konin. Na wszystkich materiałach rekrutacyjnych i promocyjnych zostanie zamieszona informacja o dofinansowaniu z Samorządu Województwa Wielkopolskiego.
  4. Spotkania z regionalnymi twórcami w przedszkolach – działanie polegać będzie na organizacji w 6 przedszkolach jednego spotkania z regionalnymi twórcami tworzącymi na co dzień np. Eugeniusz Dziardziel – rzeźbiarz, Józef Dzieciątkowski – garncarz, Izabela Masłowska – lokalny twórca.
  5. Organizacja zajęć edukacyjno-artystycznych w Muzeum Rzemiosła Tkackiego w Turku – warsztaty te zostaną zorganizowane dla każdego z 6 przedszkoli biorących udział w projekcie  dla grupy liczącej 25 dzieci w Muzeum Rzemiosła Tkackiego w Turku. Grupy zostaną podzielone na dwie mniejsze grupy, co pozwoli dzieciom wziąć udział w dwóch zajęciach edukacyjno-artystycznych w pracowni tkackiej i witrażu z specjalistami. W ramach pracowni tkackiej dzieci zapoznają się obróbką lnu, pokaz i nauka tkania oraz tkanie na osnowie i wątku papierowym. Natomiast w pracowni witrażu dzieci poznają metody robienia i wykorzystania witrażu.
  6. Organizacja warsztatów artystycznych w przedszkolach – działaniem tym objęte zostanie 6 przedszkoli, w których przeprowadzone zostaną warsztaty:
  • plastyczno-konstrukcyjnych np. „Czary mary z puszki”, polegające na wykorzystaniu odpadów recyklingowych,
  • florystycznych np. „Kolorowy wazon”, polegające na wykonywaniu kwiatów różnymi technikami i materiałami,
  • dekoracyjnych np. „Jesienne kolory”, polegające na przygotowaniu dekoracji na wszystkich świętych lub dzień niepodległości,
  • ceramiczno-plastycznych np. „Mój kubeczek lub talerzyk”, polegające na wykonaniu naczyń z ceramiki lub innych mas plastycznych.

Ww warsztaty dla dzieci to nowatorski pomysł na zajęcia artystyczne dla najmłodszych. Zajęcia będą prowadzone w sposób dostosowany do wieku uczestników. Luźno, z humorem, intrygująco, ale zawsze bardzo ciekawie i interesująco.

Warsztaty artystyczne w przedszkolach prowadzone będą przez wykwalifikowaną kadrę pedagogiczną (4 osoby – koszt wynagrodzenia) w wymiarze 60 minut dla każdej grupy na zakupionych materiałach niezbędnych do przeprowadzenia z dziećmi warsztatów.

1. Konkurs dla przedszkoli pt. „Tworzyć każdy może”. Pod koniec realizacji projektu zostanie ogłoszony dla przedszkoli biorących udział w projekcie konkurs pt. „Tworzyć każdy może”, w ramach którego wspólnie z Centrum Kultury i Sztuki w Koninie przeprowadzony będzie konkurs w 3 dziedzinach tj. kartka z aniołkiem, ozdoba na choinkę i stroi na stół. Zostanie opracowany regulamin konkursu oraz powołana zostanie niezależna komisja oceniająca.
  2. Wystawa i podsumowanie projektu. Działaniem kończącym projekt będzie zorganizowana wystawa nadesłanych w ramach konkursu prac, ogłoszenie zwycięzców, wręczenie nagród i podsumowanie projektu, które odbędzie się w jednym z przedszkoli biorących udział w projekcie, gdzie dla zaproszonych przedszkoli zostanie zorganizowany poczęstunek.

W celu zgłoszenia przedszkola do projektu prosimy o zapoznanie się z regulaminem rekrutacyjnym oraz wypełnienie formularza zgłoszeniowego i przesłanie go do 25 kwietnia br. na email: fundacja.lida@wp.pl

W razie pytań proszę o kontakt: Katarzyna Rejniak – wiceprezes fundacji, gsm: +48 692 599 862

Załączniki:

Regulamin rekrutacyjny

Formularz zgłoszeniowy

UMWW„Projekt współfinansowany przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego”

„Ginące zawody – Garncarstwo”

„Od patyczka do koszyczka”

„Malarskie arcydzieło”

Zajęcia w Muzeum Miasta Turku